Welkom bij ons digitale visie- en beleidsplan. Wat in 2012 begon met de oprichting van stichting Orange Monday is door kennis en ervaring uitgegroeid naar een nieuwe visie op de bestaande gezondheidszorg in Nederland. De Vitaliteit Groep ontwikkelde daarvoor de Vitaliteitfactor, het intake-instrument voor alle geledingen van de Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ+). Nederland groeit de komende jaren naar een gezondheidszorg die ook oorzaak- en niet (alleen) symptoomgericht is en uiteindelijk (in 2040) naar een volledig functionerende IGZ+ (inclusief goed opgeleide zorgverleners).
WHO (World Health Organization) heeft aangeven voor dat 2040 meer dodelijke slachtoffers als gevolg van mentale klachten dan door fysieke oorzaken zal kennen. Anno 2017 is doodsoorzaak nummer één, dementie, daarvan al een voorbode. Nog ruim 22 jaar de tijd om voorbereidingen te treffen om de onheilsboodschap van de WHO te voorkomen.

Visie en strategie | Integrale Gezondheidszorg Plus
Het doel van de Vitaliteit Groep is om de komende 5 jaar een belangrijke speler te zijn binnen Integrale Gezondheidszorg Plus wat betreft het delen van kennis- en ervaring. Zowel richting de zorgconsument (inzetten Vitaliteitfactor) als de zorgverlener (opleiding Vitaliteit Expert en specialisaties) als werkgevers in alle branches met de Vitaliteit Analyse en de opleiding tot Incompany Vitaliteit Expert.
De samenwerking met de nieuwe stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ+),die haar vizier heeft gericht op het jaar 2040 (of zoveel eerder als mogelijk is), is belangrijk voor de ontwikkeling van Vitaliteit Groep Nederland. Stichting IGZ+ zal door intern of extern onderzoek de invloeden van IGZ+ op de samenleving en de gezondheid van mensen in kaart gaan brengen. Mentaal + Fysiek + Omgevingsfactoren = IGZ+. Dat klinkt logisch, maar wordt nauwelijks toegepast in Nederland. Toch is besparing van 10-20% mogelijk op zowel de kosten voor gezondheidszorg (100 miljard euro) als de kosten van complementaire hulp- en dienstverlening (nogmaals € 100 miljard) en de kosten voor ziekteverzuim die nu vaak door MKB-ondernemingen wordt gedragen (soms verzekerd).
Visie en strategie | Opleiding en samenwerking
Eén van de kernactiviteiten van de Vitaliteit Groep is het opleiden van professionals (zowel zzp als in loondienst) om nu al aan de slag te gaan met Intergale Gezondheidszorg Plus. Juist bij de zelfstandig professional, ondernemingen en organisaties is nu al winst te halen. De huidige GGZ en Zorg is nu nog gebonden aan veel regelgeving die IGZ+ tegenhoudt.Samen met Stichting IGZ+ zet Vitaliteit Groep Nederland een voorlichtingsprogramma op voor zorgconsumenten, zorgverleners en medewerkers van ondernemingen, organisaties en de overheid. Met deze voorlichting wordt een concrete stap gezet om mbo-, hbo- en univeristaire opleidingen aan te passen aan de nieuwe denkwijze van IGZ+. Naar schatting van stichting IGZ+ heeft dit proces minimaal 15-20 jaar nodig. Dit betekent niet dat wij stil staan, de tijd is rijp voor IGZ+, gezien de absurde stijging van zorgkosten en kosten voor complementaire hulp- en dienstverlening.
Los van deze enorme besparing van de kosten, staat bij Vitaliteit Groep Nederland een betere en betaalbare begeleiding of behandeling centraal. Met meer regie voor de zorgconsument en meer inzicht voor de zorgverlener. Van gevolg naar oorzaak van de klachten. Zijn de oorzaken gelokaliseerd, dan is de begeleiding of behandeling afgestemd op de behoefte van de zorgconsument en voorkomen wij (zo veel mogelijk) draaideurpatiënten.
Visie en strategie | Organisatie
Vitaliteit Groep Nederland heeft als doel een landelijke organisatie op te zetten met zelfstandige professionals werkzaam binnen IGZ+. Vitaliteit Groep Nederland heeft naast het management ondersteunende zzp'ers, zoals trainers. Verder bestaat de organisatie uit de volgende personen/functies:




De Regiomanager, Vitaliteit Consultant en de Master Vitaliteit Expert fungeren als een troijka en sturen het IGZ+ Vitaliteit Centra aan en werken samen met de aangesloten Vitaliteit Experts. De IGZ+ Vitaliteit Centra functioneren als zelfstandige organisaties. Vitaliteit Groep Nederland faciliteert met locaties, service en begeleiding. Daarnaast coördineert de Vitaliteit Groep de samenwerking tussen lokale en regionale centra.
De IGZ+Vitaliteit Centra gaan ook een grote rol spelen bij de uitvoering van de Vitaliteit Analyse voor werkgevers. Medewerkers kunnen dan, indien nodig, begeleid worden in het dichtsbijzijnde IGZ+ Vitaliteit Centrum.
Deze groep van zelfstandige professionals bouwen samen met de Vitaliteit Groep aan nieuwe IGZ+ Vitaliteit Centra in Nederland. Vitaliteit Groep Nederland heeft als doel de komende 5 jaar in elke provincie een IGZ+ Vitaliteit Centrum te realiseren.

Lezingen of presentaties
Wilt u als (zelfstandig) professional, instelling, organisatie, onderneming of overheid meer weten? Dan is het mogelijk een presentatie bij te wonen. Dit kan bij u op locatie, bij ons op kantoor of elders. Voor lezingen is Martin Jan Melinga, lid van de directie van Vitaliteit Groep Nederland beschikbaar. Martin Jan Melinga heeft aan de basis gestaan van de hudige Vitaliteitfactor, die verder is ontwikkeld en vormgegeven door Hester Morsdorf.Voor uw organisatie wordt de lezing op maat gemaakt, zodat u en uw medewerkers zoveel mogelijk praktische informatie mee krijgen. Neem vrijblijvend contact op met Martin Jan Melinga om een en ander te bespreken. Dit kan ook over het opleidingspakket van de Vitaliteit Groep gaan uiteraard.
Op de volgende pagina's gaan wij specifiek in op onze visie en het daarbijbehorend beleid. In eerste instantie voor de periode 2017-2020 en met het vizier op het jaar 2040.